Carnaval 2024

Carnaval 2024 wordt in Nederland vooral gevierd in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Het is een feest dat meerdere dagen duurt en waar men even ‘helemaal los kan gaan’. Mensen komen massaal bij elkaar om samen te kletsen, feesten, dansen en plezier te hebben. Dit gaat gepaard met kostuums, kleurrijke versieringen, vrolijke muziek en de nodige alcoholconsumptie.

Wat is de betekenis van Carnaval?

Carnaval is een Katholiek feest dat verbonden is met de vastenperiode. Katholieken starten op As-woensdag (de woensdag na Carnaval) met vasten. Dit duurt 40 dagen tot aan Pasen. Hiermee is Carnaval dan ook verbonden met Pasen. Voordat het Vasten begint op As-woensdag gaat men de dagen ervoor nog even helemaal ‘los’. Dat is Carnaval. Officieel viert men carnaval op zondag, maandag en dinsdag. Echter worden er de periode ervoor ook al de nodige feesten gevierd rondom Carnaval. Zo begint het carnavalsseizoen al op 11 november (11/11). Het getal 11 wordt namelijk gezien als het 'gekkengetal', dat gelinkt kan worden met hetgeen wat men graag met Carnaval doet: namelijk gek! In Limburg spreekt men overigens over 'Vasteloavend’, wat vertaald kan worden in ‘vastenavond’ (de avond voor vasten).

Welke tradities zijn er met Carnaval?

Er zijn vele tradities tijdens Carnaval. Deze verschillen echter per provincie en regio. Enkele tradities zie je landelijk terug:
  • Carnavalsfeesten: tijdens carnaval komt men bij elkaar om samen muziek te luisteren, te dansen en te drinken. Er bestaan grote (buiten)evenementen die je het beste kunt vergelijken met een klein festivals. Daarnaast wordt er in Limburg vooral buiten carnaval gevierd. Vele café hebben een buitenbar en er is muziek in de straten te horen. In Noord-Brabant viert men carnaval vooral binnen in kroegen en feestzalen.
  • Carnavalsmuziek: met carnaval wordt vooral feestmuziek gedraaid. Ook hier zijn verschillen te horen. In Limburg draait men enkel Limburgse muziek tijdens carnaval. In Noord-Brabant is het vooral Nederlandstalige feest-, schlager- en apres-ski-muziek.
  • Verkleden: het is traditie om je te verkleden tijdens carnaval. Dit kan een specifiek (stereo)type zijn zoals een clown, een bepaald dier of bekend figuur. In Limburg worden meestal kleurrijke kostuums gedragen, al dan niet zelf gemaakt. In Brabant zijn er in bepaalde steden weer specifieke tradities m.b.t. kleding. Zo wordt er in Den Bosch een boerenkiel gedragen.
  • Optochten: tot slot is er in alle plaatsen waar Carnaval gevierd wordt een optocht. Deze bestaat uit praalwagens, groepen of zogenaamd 'einzelgangers'. Tijdens de optocht wordt vaak de spot gedreven met bepaalde personen of gebeurtenissen. Op de laatste wagen van de optocht is de 'carnavalsprins(es)' te zien. In Limburg wordt er zelfs snoepgoed, gebak en bloemen uitgedeeld tijdens de optochten.

Wanneer is Carnaval Nederland 2024?

Carnaval 2024 vindt plaats vanaf zondag 11 februari 2024 en duurt tot en met dinsdag 13 februari 2024. Carnaval valt daarmee redelijk vroeg in 2024. Overigens is er in de meeste steden al het e.a. te doen vanaf vrijdag 9 februari 2024.

Wanneer is Carnaval Nederland 2025?

Carnaval 2025 begint op zondag 2 maart 2025 en duurt tot en met dinsdag 4 maart 2025. Daarmee valt Carnaval in 2025 een stuk later dan eerdere jaren, waar dit telkens in februari was.
Pagina 1 van de 2 1 2