Eid Al-Fitr / Suikerfeest 2024

Eid al-Fitr (Suikerfeest) 2024 is een groot islamitisch feest dat gevierd wordt na de Ramadan. De Ramadan is een jaarlijks terugkerende vastenperiode binnen de Islam en duurt 30 dagen. Tijdens deze periode dienen moslims van zonsopgang tot zonsondergang te vasten.  Het is de negende maand van de islamitische kalender. Het Suikerfeest start bij aanvang van de tiende kalendermaand en duurt drie dagen.

Tradities tijdens het Suikerfeest / Eid Al Fitr

Het Suikerfeest / Eid Al Fitr kent enkele tradities. De meest bekende traditie is dat er tijdens het feest veel zoete gerechten en producten genuttigd worden.  Met name binnen de Turkse gemeenschap. Hier komt de naam 'Suikerfeest' ook vandaan. Bekende gerechten die genuttigd worden zijn: baklava, dadels en lokum (in het Nederlands 'Turks fruit' genoemd). Het feest begint echter bij de Moskee. Hier vindt op de eerste dag van het feest in de ochtend een gezamenlijk gebed plaats. Vervolgens brengt men een bezoek aan familie en vrienden om samen te eten en cadeaus uit te wisselen. De eerste dag van het Suikerfeest eindigt ook weer in de Moskee waar iedereen elkaar een gezegend Suikerfeest wenst. De rest van de dagen bezoekt men verdere familie en vrienden. Tot slot is het voor moslims een verplichting om, zeker tijdens Eid, voor elkaars naasten te zorgen. Zo zorgen de rijken voor de armen door een gedeelte van hun inkomen af te staan.

Datum Suikerfeest / Eid Al-Fitr 2024

Eid al-Fitr 2024 begint in Nederland in de avond op  9 april 2024 en duurt ongeveer 2/3 dagen. Het Suikerfeest is iedere dag op een andere datum. De datum hangt namelijk af van de islamitische jaartelling. Deze jaartelling is gebaseerd op de maancyclus en kent ook 12 maanden. De 9e maand is Ramadan en bij start van de 10e maand start het Suikerfeest.