Koningsdag 2024

Koningsdag 2024 is de Nationale feestdag van Nederland. Tijdens deze dag vieren we de verjaardag van de Koning der Nederlanden: Willem - Alexander.  De koning brengt op deze dag een bezoek aan een stad (dit jaar is dat Rotterdam), samen met zijn gezin. Daarnaast worden er in het hele land verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd. Omdat het een Nationale feestdag is hebben de meeste Nederlanders deze dag ook vrij.

Tradities met Koningsdag

Koningsdag vieren we sinds 2014. Daarvoor vierde we 'Koninginnedag', gezien we hiervoor telkens een koningin als staatshoofd hadden. Naast het bezoek van de Koninklijke familie aan een Nederlandse stad worden er tijdens Koningsdag verschillende activiteiten in Nederlandse steden en dorpen georganiseerd. Zo zijn er verschillende 'vrijmarkten'. Dit zijn markten waarbij iedereen zijn/haar spullen vrij mag verkopen. Een populaire plaats om Koningsdag te vieren is Amsterdam, maar ook Eindhoven. Daarnaast vinden er ook diverse (muziek)festivals plaats. Op vele pleinen in de steden zijn er optredens. Ook de avond van te voren (Koningsnacht) zijn er op vele plekken muziekfestivals door het land. Op Koningsdag zelf hebben namelijk de meeste Nederlanders vrij omdat het een van de officiële feestdagen van Nederland is. Ook is het gebruikelijk om tijdens deze Nationale feestdag oranje kleding te dragen. Daarbij worden ook de straten versierd en is het gebruikelijk om de Nederlandse vlag te hijsen. Meestal wordt er voor Koningsdag ook een oranje wimpel bij de vlag gehangen. De activiteiten in de diverse steden en dorpen worden vaak georganiseerd door zogenaamde 'oranje-comités'. Dat zijn verenigingen of stichtingen die alles regelen en organiseren voor deze dag.

Datum Koningsdag 2024

Wanneer is Koningsdag 2024? Koningsdag wordt altijd op dezelfde datum gevierd, namelijk op 27 april. In 2024 valt Koningsdag op zaterdag 27 april 2024. Doordat 2024 een schrikkeljaar is, schuift Koningsdag dit jaar op. Anders was het op een vrijdag geweest. Voor velen betekent dit dat er geen extra dag vrij is omdat Koningsdag in het weekend valt.

Datum Koningsdag 2025

Koningsdag 2025 valt op zondag 28 april 2025. Ook voor dat jaar hebben de meeste geen extra vrije dag. Gelukkig hebben we vanaf 2026 wel weer een extra dag, want dan valt Koningsdag op een maandag.