Koningsdag 2023

Koningsdag 2023 is de Nationale feestdag van Nederland. Tijdens deze dag vieren we de verjaardag van de Koning der Nederlanden: Willem - Alexander.  De koning brengt op deze dag een bezoek aan een stad (dit jaar is dat Rotterdam), samen met zijn gezin. Daarnaast worden er in het hele land verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd. Omdat het een Nationale feestdag is hebben de meeste Nederlanders deze dag ook vrij.

Tradities met Koningsdag

Koningsdag vieren we sinds 2014. Daarvoor vierde we 'Koninginnedag', gezien we hiervoor telkens een koningin als staatshoofd hadden. Naast het bezoek van de Koninklijke familie aan een Nederlandse stad worden er tijdens Koningsdag verschillende activiteiten in Nederlandse steden en dorpen georganiseerd. Zo zijn er verschillende 'vrijmarkten'. Dit zijn markten waarbij iedereen zijn/haar spullen vrij mag verkopen. Een populaire plaats om Koningsdag te vieren is Amsterdam, maar ook Eindhoven. Daarnaast vinden er ook diverse (muziek)festivals plaats. Op vele pleinen in de steden zijn er optredens. Ook de avond van te voren (Koningsnacht) zijn er op vele plekken muziekfestivals door het land. Op Koningsdag zelf hebben namelijk de meeste Nederlanders vrij omdat het een van de officiële feestdagen van Nederland is. Ook is het gebruikelijk om tijdens deze Nationale feestdag oranje kleding te dragen. Daarbij worden ook de straten versierd en is het gebruikelijk om de Nederlandse vlag te hijsen. Meestal wordt er voor Koningsdag ook een oranje wimpel bij de vlag gehangen. De activiteiten in de diverse steden en dorpen worden vaak georganiseerd door zogenaamde 'oranje-comités'. Dat zijn verenigingen of stichtingen die alles regelen en organiseren voor deze dag.

Datum Koningsdag 2023

Wanneer is Koningsdag 2023? Koningsdag wordt altijd op dezelfde datum gevierd, namelijk op 27 april. In 2023 valt Koningsdag op donderdag 27 april 2023. Dat valt dit jaar tegelijk met de mei-vakantie in veel regio's. Daarnaast verwachten we dat veel mensen ook vrijdag 28 april 2022 vrij nemen zodat men een lang weekend heeft.

Datum Koningsdag 2024

Koningsdag 2024 valt op vrijdag 27 april 2024. Dat betekent dat we een extra lang weekend hebben! Geniet er maar van, want in 2025 en 2026 valt Koningsdag helaas in het weekend.