Bij pasen hoort natuurlijk een paastak. Met een paastak haal je direct een gezellige lente-sfeer in huis! Je kunt het zien als ‘de kerstboom’ voor Pasen. De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos en er is altijd wel een paastak die past bij jouw interieur.
In dit artikel laten we je zien hoe je in drie stappen jouw ultieme paastak maakt. Daarbij laten we je ook de trends voor 2021 zien voor het maken van een eigen paastak. Als je interesse hebt in een specifiek product, klik gewoon op de foto om naar de aanbieder te gaan (opent in een nieuw venster).
1 Kies je soort paastak
Je begint natuurlijk met de paastak zelf. Hierin heb je drie opties: een droge paastak, een verse paastak of een paasttak van kunstbloemen
Droge paastak
Bron: Bol.com
De droge paastak is het makkelijkste. Bovendien kun je deze vaker gebruiken. Bovendien bestaan er zeer veel verschillende kleuren. Je hoeft deze paastak geen water te geven. Je kunt kiezen voor de natuurlijke kleur van de tak maar er zijn ook ontzettend veel varianten te koop! Wat dacht je bijvoorbeeld van vuurrood? Of zwart
Verse paastak
Je kunt er ook voor kiezen om een verse paastak te kopen. Bijvoorbeeld bij Intratuin of een bloemenzaak. Vaak zijn deze wel iets duurder. In de meeste gevallen gaat het om een paastak waar nog bloemen aan komen of om een kronkelhazelaar. Je kunt veel van deze takken zelf planten in de tuin. Als ze goed groeien kun je ze het jaar erna weer afknippen.
Ook worden wilgentakjes gebruikt als paas-decoratie. Alleen zijn deze niet zo geschikt om iets in te hangen.
Bron: Bol.com
Paastak van kunstbloemen
Wil je de uitstraling van een ‘verse’ paastak maar heb je geen groene vingers? Kies dan voor een kunstbloem paastak. Dit is het beste van twee werelden. Ook deze paastak kun je meerdere keren gebruiken, hoef je geen water te geven en staan altijd in de volle bloei!
Bron: Intratuin
2 Kies je vaas
Als je de paastak hebt uitgekozen kun je een bijbehorende vaas kiezen. Je moet hier wel met enkele zaken rekening houden. Allereerst moet je ervoor zorgen dat de vaas stevig genoeg is. Hiervoor is een ‘standaard’ bloemenvaas vaak niet geschikt voor een paastak.
Als je een droge paastak hebt moet de vaas extra stevig zijn omdat er normaliter geen water in de vaas zit. Dat zou in principe wel kunnen, maar als een droge paastak het water opzuigt kan de tak zelf gaan schimmelen. Niet zo een fris idee. Daarom is het beter geen water toe te voegen. Vandaar de stevige vaas ;).
Bovendien moet je erop letten dat de vaas niet te breed is, want anders blijven de paastakken niet rechtop staan. Enkele vazen die geschikt zijn voor droge (en kunstplant paastakken) zijn bijvoorbeeld stevige fasen van gerecycled glas of aardewerk, zoals deze:
Bron: Bol.com | Aardewerk vaas van Still – verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren
Bron: Bol.com | Stevige glazenvaas – verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren
Voor verse paastakken geldt natuurlijk ook dat je een stevige vaas moet kiezen. Echter zal deze minder snel opvallen gezien er ook water in de vaas moet.
3 Kies je paastak-decoratie
Bron: Bol.com
Tot slot moet je de paastak nog aankleding met leuke paasdecoratie, zoals paashangers, kuikentjes of paashangers. We hebben hierover een apart blog geschreven met dé trends voor deze pasen. Deze lees je hier.