Pasen 2023

Pasen is een christelijk feest dat gevierd wordt in het voorjaar. Met Pasen vieren we dat Jezus Christus is opgestaan uit zijn dood. In Nederland vieren we Pasen op twee dagen: paaszondag en paasmaandag. Voorafgaand aan deze dagen is er nog 'Witte Donderdag' en 'Goede Vrijdag'. Op Witte Donderdag wordt het 'laatste avondmaal' herdacht. De laatste maaltijd die Jezus Christ nuttigde voordat hij gestorven is aan het kruis (dat is op Goede Vrijdag).

Tradities met Pasen

Met Pasen komen veel families bij elkaar om samen te genieten van een uitgebreid paasontbijt of paasbrunch. Traditiegetrouw worden met Pasen veel eieren gegeten, die geschilderd en versierd worden. Voor kinderen staat met Pasen vooral de Paashaas centraal. De Paashaas verstopt  namelijk in de nacht voor paaszondag (chocolade)eieren en verrassingen (buiten), die de kinderen moeten zoeken. Deze 'Paashaas' komt overigens in het originele Bijbelverhaal niet voor en is er later bij bedacht, net zoals de kerstman. Het huis wordt vaak ook versierd tijdens deze feestdagen. Traditioneel wordt er een paastak neergezet met diverse versieringen waaronder eieren. Ook worden er vaak kleine cadeautjes geschonken. Vooral aan de gastvrouw/heer waar je op bezoek gaat. Vaak gaat het hier om bloemen, chocolade of andere kleinigheidjes.

Datum Pasen 2023

Wanneer is Pasen 2023? De datums waarop Pasen gevierd wordt verschilt ieder jaar. In 2022 wordt Pasen gevierd op zondag 9 april 2023 en maandag 10 april 2023. Het feest valt dit jaar dus relatief laat in het jaar. Voorafgaand aan Pasen valt Carnaval (40 dagen voor het Paasfeest) en daarna wordt Hemelvaart (40 dagen na Pasen) en Pinksteren gevierd.

Datum pasen 2024

Pasen 2024 valt weer iets eerder. Namelijk op zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) en op maandag 1 april 2024 (Tweede Paasdag).