Je schrijf het woord Suikerfeest met een hoofdletter. Waarom? Omdat het Suikerfeest een religieuze feestdag betreft. Alle religieuze feestdagen en gedenkdagen worden in het Nederlands met een hoofdletter geschreven. Het maakt daarbij niet uit of het om de wettelijke feestdagen gaat. Wettelijke feestdagen zijn de feestdagen die door de Nederlandse overheid erkent worden en waarbij de meeste mensen vrij zijn.
Overigens schrijf je “informele aanduidingen” van een feest- of gedenkdag weer met een kleine letter. Het gaat dan niet om de officiële naam van de dag maar om een afgeleide hiervan. Voorbeelden hiervan zijn: kerst (officiële feestdag is Kerstmis), een paasei (van Pasen) of dierendag (de officiele naam is namelijk Werelddierendag).
Wil je weten wanneer het Suikerfeest in 2023 is? Bekijk hier de datum.
Hoe zit het met het woord ‘ramadan’?
Het Suikerfeest wordt gevierd na afloop van de ramadan. Het woord ‘ramadan’ schrijf je in het Nederlands met een kleine letter. Dit komt omdat ‘de ramadan’ geen feestdag is, maar een periode. Het is namelijk de vastenmaand van de Islam. Net als alle maanden, zoals ‘januari’ en ‘december’ wordt dit met een kleine letter geschreven in het Nederlands.
Eid al Fitr
Overigens wordt de laatste jaren het woord ‘Eid al Fitr’ gebruikt in plaats van ‘Suikerfeest’. Dit is de Arabische benadering voor het feest en betekent letterlijk ‘Feest van het breken’. Hiermee wordt het ‘breken’ van het vasten bedoeld. De term ‘Suikerfeest’ is afkomstig van de Turkse naam voor ‘Eid al Fitr’, namelijk ‘Şeker Bayramı’ dat letterlijk vertaald ‘Suikerfeest’ betekent.