Vaderdag 2024

Op Vaderdag 2024 worden alle vaders (en opa's) in het zonnetje gezet! De dag vind plaats na Moederdag, in juni van ieder jaar. Vaderdag wordt pas veel later gevierd dan Moederdag. Oorspronkelijk is de feestdag in het leven geroepen om vaders meer te betrekken bij de opvoeding van kinderen. Vaderdag is ontstaan in Amerika. Sonora Smart Dodd heeft de feestdag in 1909 geïntroduceerd om haar vader, een veteraan van de Amerikaanse Burgeroorlog, te eren (Bron: Wikipedia). In Nederland is de eerste Vaderdag gevierd in 1903 in oktober. Later is dit verplaats naar de derde zondag van juni (op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten), bron: Wikipedia. Overigens is Vaderdag minder populair dan Moederdag. Dat is altijd al zo geweest. Vroeger kwam dit vooral omdat de rol van de vader in het huishouden beperkt was, zeker in vergelijking met de moeder. Vandaag de dag is dit onderscheid echter een stuk kleiner, al leeft moederdag nog steeds meer dan Vaderdag.

Tradities Vaderdag

Tijdens Vaderdag wordt de vader verrast door de kinderen met cadeautjes. Jonge kinderen (< 12 jaar) knutselen vaak een attentie met een klein cadeautje. Zij geven verzorgen vaak met Vaderdag ook een speciaal ontbijt op bed. Oudere kinderen geven vaak enkel een cadeau. Daarbij hoort natuurlijk ook een originele Vaderdagkaart. Natuurlijk worden ook alle opa's in het zonnetje gezet tijdens Vaderdag.

Datum Vaderdag 2024

Wanneer is Vaderdag 2024? Vaderdag vind in Nederland altijd de derde zondag van juni plaats. Dat is in 2023  jaar op zondag 16 juni 2024. In België vieren ze Vaderdag op de tweede zondag van juni. Dat is op zondag 9 juni 20214 Uitzondering hierop is de regio Antwerpen, waar ze deze dag vieren op 19 maart van ieder jaar. Dat is de feestdag van Sint-Jozef (de 'vader' van Jezus Christus). Ook in Spanje, Portugal en Italië wordt er op 19 maart Vaderdag gevierd. In andere landen wordt Vaderdag weer op verschillende dagen gevierd. In Duitsland wordt het bijvoorbeeld samen met Hemelvaart gevierd. Hier wordt het overigens ook wel 'mannendag' genoemd waarbij, hoe kan het ook anders, er flink gedronken wordt. In Estland, Finland, Noorwegen, IJsland, Zweden vieren ze vaderdag dan weer op de tweede zondag in november.

Datum Vaderdag 2025

Vaderdag 2025 zal in Nederland ook weer op de derde zondag van juni plaatsvinden, dat is dan op 15 juni 2025. In België is dit op 8 juni 2025.